Руският президент Владимир Путин става обект на подигравки заради отмяната на

...
Руският президент Владимир Путин става обект на подигравки заради отмяната на
Коментари Харесай

Заради провалите в Украйна: Русия отменя паради за 9 май

Руският президент Владимир Путин става обект на насмешки поради анулацията на годишните военни паради за 9 май. Причината са проблемите на фронта в Украйна.

На " Деня на успеха ” Русия отбелязва успеха над нацистка Германия във Втората международна война. Най-големият церемониал се организира на Червения площад в Москва и по традиция демонстрира цялостната военна мощ на Кремъл.

Опасения за сигурността или освен това?

Сега обаче празненствата се анулират едно по едно. В Курск и Белгород, които са покрай границата с Украйна, те няма да се проведат по " аргументи, свързани със сигурността ”. Руският канал в Телеграм ASTRA оповестява, че регионалният шеф на Белгородска област Вячеслав Гладков е обяснил, че церемониал няма да има, за да " не се предизвика врага със скупчването на огромен брой военна техника и бойци ”, изяснява американското издание " Нюзуик ".

Владимир Путин употребява парада в Москва през 2022 година, с цел да произнесе пропагандна тирада в поддръжка на експанзията против Украйна.Снимка: Mikhail Metzel/Sputnik/Kremlin Pool/AP/picture alliance

" Значимостта на " Деня на успеха "  за националната еднаквост на Путинова Русия и асоциациите сред военните паради и войната в Украйна вършат отменянето им изключително сконфузно ", изяснява Питър Дикинсън от Атлантическия съвет. По думите му, в случай че който и да е различен празник бъде анулиран, резултатът няма да е толкоз огромен. Но невъзможността да се отпразнува " Деня на успеха "  е признак за съществени проблеми, които няма да могат да се прикрият даже и в следената осведомителна среда на Русия. В анексирания през 2014 година Крим тържествата също са анулирани.

Провеждането на парада може да реализира противоположен резултат

Министерството на защитата на Обединеното кралство счита, че решението надали е обвързвано единствено със сигурността и е метод да се избегнат възможни рецензии към " специфичната военна интервенция ", която коства от ден на ден жертви.

" Отдаването на респект на починалите от предходните генерации елементарно може да премине към разкриване на мащабите на загуби напоследък, които Кремъл се пробва да прикрие ", се споделя в известие на английското разузнаване.

Независимо от действителната причина за анулацията на парадите, решението докара до още повече рецензии по отношение на положението на съветската войска. " Нищо не демонстрира по-добре, че си популярен пълководец, както това, че нямаш задоволително бойци и съоръжение, с цел да проведеш боен церемониал ", написа в Туитър Марк Хертлинг, някогашен командващ военачалник на американската войска в Европа. Пенсионираният американски полковник Александър Виндман пък напомня, че точно Путин е почнал да провежда паради годишно за 9 май, а освен за кръгли годишнини. 

Страх от украинска офанзива?

Събирането на задоволително военна техника за парада не е най-големият проблем, разяснява професор Михаил Троитски пред " Нюзуик ". Според него съветските управляващи се тормозят от евентуална украинска офанзива. " Ако до май не се стигне до сериозна ескалация на войната на Русия против Украйна, неочакван, само че мощен акуратен удар от страна на Киев против парада в Москва е малко евентуален ", отбелязва въпреки всичко той. 

Решението на управляващите в Русия вероятно зависи и от това дали Украйна ще предприеме огромна контраатака преди 9 май. Подобно развиване на събитията може да принуди Путин да разгласи цялостна готовност или военно състояние. Според Троитски, в случай че това се случи, деветомайският церемониал може да бъде отложен до " победа в новата война на Русия ", написа американското издание.

Пригожин желае завършек на войната

Може ли обаче да се стигне въобще до победа? Явно ръководителят на частната войска " Вагнер ", която води огромна част от съветските сражения в Украйна, също счита, че обстановката за съветските войски е извънредно тежка.

Според информация, публикувана от персоналната му пресслужба, Евгений Пригожин приканва управляващите в Русия да сложат завършек на " специфичната военна интервенция "  и да се концентрират върху запазването на към този момент превзетите територии.

По думите на ръководителя на частната войска Русия е постигнала огромна част от задачите си - ликвидирала е сериозен % от украинските бойци и е принудила друга голяма част от украинците да избягат отвън граница. Това би трябвало да се изясни и на всички в Русия, упорства Пригожин.

Според него обаче съществува и един огромен проблем, зародил в следствие от войната в Украйна. " Ако предходната Украйна беше част от тогавашна Русия, то в този момент тя е страна с напълно национално съзнание ", споделя Пригожин.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР